8.08.2010 г.

Награда за журналистика „Лоренцо Натали”/ Lorenzo Natali Prize

Създадена през 1992 от Европейската комисия наградата за журналистика „Лоренцо Натали” е предназначена за журналисти отдадени на човешките права, демокрацията и развитието. Първоначално създадена за печатната преса и онлайн изданията, от 2008 година наградата е отворена и за радио и телевизионна журналистика.
По организацията на наградата, Европейската комисия работи с едни от най-престижните асоциации от световната преса:
• Репортери без граници ", носител на наградата" Сахаров" за свобода на съзнанието през 2005 г.;
• Световната асоциация на вестниците и създателите на новини, представлявана от повече от 18 000 печатни издания от петте континента.
Призьорите на наградата ще бъдат специални гости на Европейската комисия. Церемонията по награждаването ще бъде организирана в тяхна чест в присъствието на Андрис Пиебалгс, европейски комисар по развитието, през декември 2010 г. в Брюксел.
Първа награда от 5000 евро ще бъде присъдена на журналист участвал с най-добрата си работа, определена от независимо жури. За всеки от 5-те географски района изброени по-долу ще бъдат избрани по 3-ма победители, които ще получат за награда статуетка. Паричните награди са както следва: 1-ва награда: 5 000 евро; 2-ра награда: 2500 евро; 3-та награда: 1500 евро. Ще бъдат излъчени и специални награди за телевизионни и радио журналисти от по 5 000 евро всяка.
Кой може да участва?
Наградата Лоренцо Натали 2010 е отворен за журналисти от печатни издания, интернет, радио и телевизионни журналисти, наети от медийни компании в следните пет географски области: Африка, арабския свят и близкия изток, Азия и Тихия океан, Европа и Латинска Америка и Карибския басейн.
Всеки кандидат или група от кандидати могат да представят една журналистическа позиция (или извадка от серия работи по една тема) отпечатана или излъчена между 1 юли 2009 г. и 30 юни 2010 год.
Как се кандидатства?
 Посетете сайта http://www.nataliprize2010.eu/ и попълнете регистрационната форма за конкурса онлайн и изпратете електронна версия на вашата позиция;
 Изпратете регистрационната форма по факс: 00 33 1 4004 9612
 Изпратете работата си по пощата на следния адрес: ProPager – Prix Lorenzo Natali – 70, boulevard de Reuilly – 75012 Paris – France
Преди да подадете кандидатурата си, моля, прочетете внимателно правилата на конкурса. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 31ви Август 2010 год.

Няма коментари:

Публикуване на коментар