18.01.2012 г.

Европейски младежки портал
Европейския младежки портал е инициатива на Европейската комисия. Тя е препоръчана от Бялата книга “Нов стимул за Европейската младеж”.
Целта е да се предостави на колкото се може повече млади хора бърз и лесен достъп до младежка информация за младежи от цяла Европа. Крайната цел на портала е да повиши участието на младите хора в обществения живот и да подкрепи тяхното активно гражданско участие. Целевата група е млади хора между 15 и 25 години, а също така и тези, които работят с тях.
На страницата на портала ще намерите информация и полезни интернет връзки в различните държави членки относно възможности за образование, работа, доброволческа служба, информация относно ЕС, младежки портали, активно гражданство и пътуване в Европа.
Възможности за образование:
На Европейския младежки портал можете да намерите информация относно възможностите за обучение в Европа, както във вашата страна така и в чужбина. Информацията, която ще намерите тук ще улесни вашия избор за образование.
Работа:
Научете повече за вашите права и възможности за работа във вашата или друга страна в ЕС. Тук имате достъп до информация относно въпроси свързани с работата, законодателството, процеса по наемане на работа, полезни насоки за изготвяне на CV, разрешителни за работа, практически насоки, тестове и съвети, как да успеете във вашата кариера.
Доброволческа служба/ обмени:
Изберете си доброволческа служба в друга държава. Тук ще получите информация относно многото възможности за доброволческа служба, които съществуват: Европейска доброволческа служба, Младежки обмени и лагери за работа и др.
Твоите права:
Правата на гражданите на ЕС са защитени от Хартата за основните права, чиято основна цел е да гарантира, че всички държави членки и европейски институции защитават и насърчават мерки за защита на равенството, справедливостта и достойнството на европейските граждани. Тук можете да намерите повече информация относно вашите икономически, социални, политически и основни права.
Младежки портали:
Тук ще намерите интернет връзки към други младежки портали.
Информация за Европа:
Тук можете да намерите полезни интернет адреси относно Европейския съюз неговата история, институции и политики.
Активно гражданство:
Тук ще намерите интересни интернет връзки, които ще Ви помогнат да намерите полезни документи, проекти и организации, които могат да бъдат средство за насърчаване на вашето активно участие в обществото.
Пътуване в Европа:
Практическа информация за това как да отидеш и останеш в друга държава членка. Тук ще намерите полезна информация за пътуване в друга държава независимо дали се местите в друга страна за няколко месеца (за да учите, работите или на доброволческа служба), посещавате я или възнамерявате да живеете.
Препечатано от страницата на Европейска комисия в България: http://ec.europa.eu/bulgaria/youth/youth_portal/index_bg.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар