6.02.2010 г.

АМЕРИКАНСКИ НАУЧЕН ЦЕНТЪР В СОФИЯ

Американският изследователски център в София (ARCS) е създаден през 2004 г. като организация, посветена на улесняване на академичните изследвания в България за учени от Северна Америка и сътрудничество между учени от Северна Америка и страните от Югоизточна Европа (Албания, България, Косово, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия).

Университетът Корнел е институция-домакин на Американския изследователски център в София (ARCS) в Съединените щати. Центърът е създаден в Съединените щати като корпорация с нестопанска цел , а в България като сдружение с нестопанска дейност.

ARCS е член на Съвета на американските изследователски центрове (http://www.caorc.org) и на Американската търговска камара в България (http://www.amcham.bg). Основната му цел е да се насърчават изследванията и сътрудничеството между учени от Северна Америка и тези в страни от Югоизточна Европа, лишени от достъп до западни стипендии в миналото.
Албания, България, Косово, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия споделят забележително историческо наследство и силни културни връзки. София е избрана и в интелектуално, и в политическо отношение за домакин на международната институция за научни изследвания, тъй като не е пряко въвлечена в последните проблеми между страните от Югоизточна Европа и е сравнително централно разположена.

Има голям потенциал за внимателна и безпристрастна оценка на миналото на Югоизточна Европа. По този начин интелектуалната общност трябва да се превърне в значителен ресурс за преодоляване на някои от дългогодишни етнически и национални проблеми в региона.

http://www.einaudi.cornell.edu/arcs/

Няма коментари:

Публикуване на коментар