26.02.2010 г.

Aкадемик Консултинг ООД подкрепя
Пилотен проект
Colored Glasses – Международно образование и разбирателство
Уъркшоп по толерантност за ученици
Представяне в български гимназии
4 януари – 30 юни 2010 г.

Целта на пилотния проект е въвеждането на уъркшопите “Colored Glasses” в България. “Colored Glasses” се състои от поредица занятия на теми като „стереотипи”, „културни предразсъдъци”, „дискриминация”, „расизъм”, „възприемане на себе си и на околните” „култура” и „етноцентризъм”. Различните занятия, които траят между 2 до 5 часа, са изградени по възможно най-интерактивен начин посредством групови занимания, ролеви игри, енерджайзъри и брейнсторминг.
“Colored Glasses” се създава през 2001 г. първоначално като проект към Европейската Доброволческа Служба (ЕДС), проведен и разработен от YFU Германия. От 2003 г. занятията се предлагат на училища из цяла Германия и в тях вземат участие над 175 обучени тиймъри, 7 регионални координатори и един ръководен екип, изграден изцяло на добороволчески принцип. В последните 2 години програмата беше приложена и от YFU Холандия, Швеция, Белгия, Финландия и Канада.
В България проекта се реализира от „Младеж за разбирателство” (YFU) България, организация с нестопанска цел, която организира международен ученически обмен. От 1998 година 15-18 годишни ученици имат възможността да прекарат с YFU една учебна година в приемно семейство в чужбина и да посещават местното държавно училище. Особено силен е обменът с Германия.

Като член на международната общност „Младеж за разбирателство” на наше разположение е целият пакет от материали, ръководства, тренировъчни модули и модули за обучение на преподаватели. Това е една от причините, поради която желаем първоначално да предложим проекта на училища с усилено изучаване на немски език. Така “Colored Glasses” може директно да се интегрира в часовете по немски език (Интегрирано изучаване на предмет и език – CLIL), при което немски доброволец ще увеличи допълнително интереса у учители и училища. Предвижда се пилотният проект да продължи 6 месеца.

Колко ще ви струва „colored glasses”?

Организацията и протичането на обученията е безплатно за всяко училище. “Colored glasses” е проект, който се реализира благодарение на доброволен труд. Той се финансира от дарения и други източници. Бихме се радвали, ако решите да направите дарение.

Ако сте се решили да направите дарение, внесете сумата на спестовната сметка на YFU България под надслов „colored glasses”:

УниКредит Булбанк, клон Калоян, IBAN BG07 UNCR 7630 1039 2223 21

Ако искате да станете доброволец по проекта, обадете ни се, за да можем навреме да сформираме екип от обучени и квалифицирани доброволци.

Сдружение „Младеж за разбирателство-България”
Ул. Васил Априлов 3

1504 София

www.yfu-bg.com / skype:yfu.bulgaria / тел.: 02/8467221; 02/4706527;

моб.0894 734129

coloredglasses@yfu-bg.com



Кой още подкрепя проекта?



YFU Bulgaria: www.yfu-bg.com

Experiment e.V.: http://www.experiment-ev.de/site/index.php

St.st.Cyril and Methodius International Foundation: www.cmfnd.org

Youth in Action Programm: www.youthbg.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар